grootvruchtige sleedoornAfgelopen maanden heb ik tijdens mijn wandelingen in ons jachtveld in Duitsland van die dikke blauwe bessen aan doornige struiken gezien en ik vroeg mij af of ze eetbaar waren. Na enige navraag onder de inwoners van het dorp bleken het sleedoornbessen. Ze smaken erg wrang  en zijn pas na de eerste nachtvorst eetbaar. In Duitsland wordt er vaak likeur van gemaakt.

Afgelopen weekend, toen de eerste nachtvorst er overheen was gegaan, heb ik mijn zakken gevuld met de blauwe minipruimpjes. Ze hebben een pit ter grootte van een kersenpit. Echt lekker vond ik ze eigenlijk niet maar je kunt er prima likeur van maken. De pit heeft, net als bij kersen, een marsepein-achtige smaak.

 

Hier het recept voor sleedoornlikeur

 

300 gram sleedoornbessen

100 gram suiker

1 liter wodka of brandewijn

schil van 1  biologische citroen

kaneelstokje

weckpot

 

Was en plet de bessen. Zo kan de rode kleurstof uit de bessen vrijkomen.

Doe ze in een weckpot samen met de overige ingrediënten.

Goed schudden en wegzetten op een

donkere plaats. Ieder dag even schudden.

Na 6 weken is de likeur klaar voor gebruik. Even door een filtertje zeven en in een leuke fles doen. De vruchtjes zijn ook eetbaar en in een dessert te  verwerken.

IMG_1644

 

Discussion

Comments (2)

  1. Goedenavond,

    Wat leuk dat je dit hebt gemaakt. Wij maken ook ieder jaar deze zogenaamde sloegin. Met vodka of met gin. Veel verschil proef ik eerlijk gezegd niet.
    Ik laat het een jaar in de kelder staan en dan bottelen. Populair drankje tijdens de jacht.
    Groet,
    Sidonie

    1. Goedenavond Sidonie, Wat leuk dat jij ook bekend bent met dit heerlijke drankje. Na 2 maanden iedere dag even schudden met de fles wodka & bessen is hij al klaar om gefilterd en gebotteld te worden. Net op tijd om met kerst te drinken 🙂 Misschien ben ik te ongeduldig om een heel jaar te wachten…..Ik heb 2 flessen gemaakt zodat ik nog wat over heb voor andere feestelijke momenten komend jaar.
      Groet,
      Marjon

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *