Vlees, tussen weide en winkel

  We kunnen vast allemaal wel het beeld voor de geest halen van een grazende koe en een  dartelend lammetje in de wei én een mooie sortering biefstukken, lamsracks en vleeswaren in de koelvitrine van de slagerij. Maar het proces wat daar tussen zit is een vaag terrein waar je niet geconfronteerd wil worden: de […]

Vis fileren

Laat u het vis fileren ook liever over aan de visboer omdat het zo’n moeilijk en smerig werkje is? Om u de waarheid te vertellen; Ik wel. Ik ben bang om zo’n kostbare vis te verprutsen op het moment dat ik er mijn mes in zou zetten. En dat je dan een graat overhoudt waar […]

Piccalilly

Piccalilly. Zijn er eigenlijk nog veel mensen die dat eten? Behalve dat het wel eens in culinaire hoogstandjes terug te vinden is in de betere restaurants  bijvoorbeeld  in de vorm van piccalilly-ijs,  is piccalilly toch iets wat we bijna allemaal kennen van vroeger, een mooi geel gekleurd glibberig goedje met zure augurkjes en bloemkoolroosjes wat […]

Crowdfeeding

Het is een uur of acht op een winterse, kille dinsdagavond als ik in de auto stap om ‘n een eindje verderop in de Zoetermeerse polder bij de boer mijn stukje rund ga halen. Ik parkeer op het erf en als ik uitstap komt de geur van kuilvoer en mest me tegemoet. Mijn moeder, net […]