Hoe mooi is het als  alles wat er op je bord ligt rechtstreeks uit de natuur komt?

 

Afgelopen weekend kregen we goede vrienden te eten. Ik ben vaak al dagen van tevoren allerlei heerlijke gerechten aan het bedenken om iedereen in de watten te kunnen leggen. Niks staat vast tot het moment dat de boodschappen gedaan moeten worden. Dit keer wisten we één ding zeker. Het hoofdgerecht moest in ieder geval bestaan uit zelfgeschoten wild uit ons jachtveld in Duitsland: reebok.

We hadden er voor gekozen om het allermooiste stukje vlees van het dier te bereiden; de reerug.

Veel wildgerechten worden voornamelijk in het najaar en winterseizoen gegeten in Nederland en je vindt daarom vooral recepten met stevige sauzen en garnituren.

Maar het was eindelijk zomer in Nederland en ik wilde dus een zomerse maaltijd op tafel zetten.

Hoe zou het zijn om de garnituur te laten bestaan uit allerlei heerlijkheden die het  ree zelf gegeten zou kunnen hebben? Het dier is een enorme fijnproever.

Ik ben geinspireerd geraakt door het lezen van ‘t net verschenen. “ Het grote wildplukboek” van Edwin Florès. Er groeit zo veel lekkers in het wild waarvan ik niet eens wist dat je dat allemaal kon eten. Met het boek onder de arm, gewapend met een superscherp Opinelletje ( mijn favoriete mes inclusief kurkentrekker want-je-weet-maar-nooit)) ben ik gaan wandelen in de polder.

Ik verbaasde me erover dat er zoveel diversiteit aan bloemen en blaadjes te vinden is in de relatief kleine afstand die ik afgelegd had.

Met een bos versgeplukte bloemen die bestond uit : witte dovennetel, wilgenroosje, paardenbloemenblad, klaver, kleefkruid en koolzaad had ik mijn garnituur al bijeen.

Zie hier het resultaat:

reefilet met wildpluk

Gebraiseerde reefilet met jus van zelfgemaakte wildfond,

gestoofd meiknolletje en de opbrengst van de “wildpluk”.

wijntip: Gevrey-Chambertin les Crais 2008 van Jean Fery & fils.

 

Alles is te koop. Maar het geeft zo veel meer voldoening als je je bewust bent van waar je voedsel vandaan komt, als je weet waar het ree geleefd heeft en wat het gegeten heeft en als je ‘t zelf  met respect behandelt en bereidt. Het maakt dat je al je zintuigen optimaal gebruikt zodra je een hapje neemt van het gerecht.

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *