IMG_1664

Refshalevej 153, Kopenhagen. Zaterdag 11.00 uur. Vanaf de straat kun je zo in de keuken kijken, waar mensen in koksbuizen druk in de weer zijn. Buiten, aan de straatkant  staat iemand iets te roosteren op een Green-egg; ‘kippenhuid’ vertelde de vriendelijke kok me.

 

Afgelopen weekend was ik één van de gelukkigen die een plaatsje kon bemachtigen om te lunchen in Kopenhagen’s nieuwste aanwinst op gastronomisch gebied : restaurant Amass.

We bevinden ons in het zuid-oostelijk deel van Kopenhagen. In een groot havengebied tussen aan de ene kant windmolens en de energiecentrale van Vattenfall en aan de andere kant verlaten scheepswerven, verwaarloosde industriepanden en lege dokken. Ruimtes die nu bezet worden door een theatergroepen, muziekanten en andere getalenteerde creatievelingen.

 restaurant Amass

In één van die oude panden, het oude Bang&Olufsen gebouw om precies te zijn, zit het net 2 weken geleden geopende restaurant van Matthew Orlando, voormalig chef de cuisine van het bekende restaurant Noma.

De parkeerplaats, die uit een lappendeken van asfalt bestaat,  grenst aan een omheind stuk braakliggend terrein. Best verrassend zo’n lokatie voor ‘n restaurant.

De ingang blijkt na even zoeken op de eerste etage te zitten.

Bij binnenkomst heb je meteen een mooi overzicht over het restaurant voordat je weer naar de begane grond gaat naar je tafel.

Mijn eerste indruk: een prachtig industrieel pand,open keuken, Deense designmeubels, ruwe muren, minimalistisch, gladde betonvloer, graffiti op de muur en uitzicht op een grote moestuin aan de achterkant van het gebouw.

Vanaf het moment dat we binnenkwamen was het een grote beleving van smaak, geur, kleur, geluid en textuur.

IMG_1669

Alle gerechten waren heel puur van smaak en de (dagverse) ingrediënten kwamen uit de eigen moestuin ( 500m2) en van boeren uit de buurt.

Een serie prachtige gerechten kwamen in vlot tempo voorbij, opgediend door hippe, jonge en vriendelijke mensen ( in jeanshemd, trendy kapsel en soms helemaal onder de tatoeages) die voor een ongedwongen sfeer zorgden.

Als amuse kregen we blaadjes met daartussen tuinbonen en creme fraiche, geserveerd met een glas muscadet.

En lamsborst met lavendel en wortel: een superzacht stukje lamsvlees met een gekaramelliseerde korst, jus van lavendel met een worteltje precies goed, zacht en ook nog een beetje knapperig, met een voortreffelijke smaak. Daarbij een wijn waar het water me nog van in de mond loopt: Stefano Belotti, Semplicemente Rosso 2012 Een blend van barbera  en dolcetto, met laag sulfietgehalte: je proeft kers, vanille, kruiden en een beetje stal met een aangename zuurgraad.

IMG_1680

Of: een krokantje van granen met een cremig laagje van gerookte foie gras en een poeder van walnoot.

En ook een knapperige salade van erwt, tuinboon en krokante kippenhuid ( daar hebben we hem weer) met een eidooier in een botersaus met een witte wijn van de grenachedruif. Wat een fantastisch samenspel van smaak en textuur is dit.  NB In de vegetarische versie was de kip vervangen door krokant geroosterd zeewier.

Bijzonder was het dat de chefkok zelf aan tafel kwam om eten uit te serveren te vertellen over de gerechten.

 

Alle gerechten werden begeleid door bijzondere wijnen, die allemaal afkomstig waren uit de oude wereld.

Ook leuk om te vermelden: de meeste flessen wijn die geschonken worden zijn groot van formaat: jeroboam ( 3 liter) niet alleen omdat de kwaliteit dan beter is maar ook omdat de fijngebouwde vrouwelijke sommelier nog aan haar spierballen moest werken van haar baas.

IMG_1678

15.10 uur: We wandelen recht van tafel naar de moestuin en zien veel van de gebruikte ingrediënten terug in de getimmerde houten kweekbakken die overal staan. Ik vond het een inspirerende en vooral heerlijk ervaring om de Nordic Kitchen om deze manier te mogen beleven. Het heeft ons veel aaah, ohhh’s en glimlachen bezorgd. Volgende keer kom ik graag terug voor het diner.

 

www.amassrestaurant.com

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *