IMG_1648

Het is bijna zover dat de zachte, ziltige, romige schelpdieren weer in overvloed verkrijgbaar zijn. Als ik aan mosselen denk moet ik op de een of andere manier altijd denken aan zonovergoten terrassen met schuimende glazen bier en koele witte wijn. Deze prettige associatie is ontstaan toen ik nog met grote regelmaat in Antwerpen kwam, waar de mosselconsumptie, en de kwaliteit ervan, veel hoger ligt dan Nederland.

 

Afgelopen week mocht ik met Sligro Forepark een dagje mee op excursie in het Zeeuwse Yerseke bij oester en mosselkwekerij Prins & Dingemanse.

Half juli begint het mosselseizoen dit jaar dus we waren daar net voor de grote drukte begon.

Vaak hoor je zeggen dat je mosselen moet eten wanneer de “R” in de maand zit. Dit is echter achterhaald. Het mosselseizoen begin medio juli ( afhankelijk van de watertemperatuur kan daar een paar weken verschil in zitten) en loopt tot februari. In de tussentijd hebben de mosseltjes de kans om zich voort te planten.

IMG_1636

Je kunt nu al op beperkte schaal mosselen krijgen. Deze noemt men hangcultuur- mosselen. Ze hangen aan draden vlak onder de zeespiegel, waar de temperatuur wat hoger ligt dan op de bodem. Dit zorgt ervoor dat ze eerder te consumeren zijn dan de bodemexemplaren. Groot voordeel is wel dat er geen zand en slib in zit zodat ze minder gespoeld hoeven te worden. De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat ik  de kwaliteit en de smaak van de op deze manier gekweekte mosselen een beetje tegen vind vallen; minder vlezig en erg “vissig” van smaak.

Even geduld nog dus.

 

Na een rondleiding in de productieruimte waar de mosselen per grote zeecontainer binnen komen, kon je zien hoe vervolgens de mosselen gespoeld, onttrost, ontdaan van pokken en baarden, nagelezen, gesorteerd en verpakt worden.

Wat me opviel is dat er alleen maar Oosterscheldewater gebruikt wordt om de mosselen te  spoelen. Dit wordt maar liefst drie keer gedaan. Al het gebruikte water komt ook weer terug in de Oosterschelde.

De kwaliteit wordt aangeduid in superlatieven. Te beginnen met Extra ,Super, Imperial, Jumbo en Goudmerk (voor de export naar België natuurlijk). Extra klinkt toch een stuk aantrekkelijker dan “kleine mosselen”.

IMG_1638

Met een rondvaartboot zijn we langs de “natte landbouwgebieden” in de Oosterschelde gevaren om de verwaterpercelen te bekijken Deze percelen worden afgezet met dunne boomstammetjes in het water met vlaggetjes eraan.

 

Varen en zeewind maakt dorstig en hongerig. Dat hadden die Zeeuwen heel goed begrepen. Aan boord kwam een heuse oesterjongen ons trakteren op mijn favoriete schelpdier. Terug bij de mosselfabriek konden we aanschuiven aan lange houten tafels. Borden met dampende mosselen werden uitgedeeld. Dienbladen met o.a. bier en koele witte wijn gingen rond en de Zeeuwse zon brak even door het dikke wolkendek heen.

Hmmm mosseltijd!

 

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *