IMG_1371Piccalilly. Zijn er eigenlijk nog veel mensen die dat eten? Behalve dat het wel eens in culinaire hoogstandjes terug te vinden is in de betere restaurants  bijvoorbeeld  in de vorm van piccalilly-ijs,  is piccalilly toch iets wat we bijna allemaal kennen van vroeger, een mooi geel gekleurd glibberig goedje met zure augurkjes en bloemkoolroosjes wat je bij eenvoudige gerechten als kapucijners met spekjes at. En soms krijg ik zo nu en dan als ik met mijn boodschappenkarretjes langs het schap met tafelzuren loop vreselijke trek in zo’n potje knalgeel zuur.

En iedere keer weer kom ik bedrogen uit. Ik vind het melig en slap van smaak met weinig knapperige groenten. Het voldoet totaal niet aan mijn smaakverwachting. Wat verwacht ik dan eigenlijk te proeven? Waarom valt dat potje piccalilly me iedere keer zo vies tegen?Is het misschien de kleur die aan mosterd en kerrie doet denken? Mosterd is inderdaad een bestanddeel van het recept maar vaak blijft er in het potje een laffe, ver te zoeken mosterdsmaak over. Ik verwacht meer kruidigheid en pittigheid en misschien ook wel een tikje zoetigheid.

Om mijn verwachtingen te bevredigen ben ik zelf maar gaan experimenteren met het maken van dit gele goedje. En nu heb ik een mooie samenstelling van ingrediënten gevonden; mosterdzaad, cayennepeper en Engels mosterdpoeder voor de pittigheid, gember, komijn,geelwortelpoeder en nootmuskaat voor de kruidigheid, wijnazijn en suiker voor een mooie zoet-zuur balans. Knapperige stukjes, bloemkool, komkommer,ui, paprika een broccoli die de smeuige gele saus opvrolijken.

Precies zoals een mooie piccalilly volgens mij moet smaken.

Hier word ik blij van.

 

Recept piccalilly ( +/- 6 jampotten)

 

1/4 bloemkool in kleine roosjes

1 grote ui

1/2 rode paprika

1 komkommer

100 gram broccoli

2 handen zout

2 eetl olijfolie

2 eetlepels mosterdpoeder

2 eetl mosterzaad

2 eetl komijnpoeder

2 eetl kurkuma ( geelwortelpoeder)

snuf cayennepeper

1 geraspte nootmuskaat

1 eetl kerriepoeder

1 eetl gemberpoeder

6 eetl bloem

1/2 liter witte wijnazijn

1/2 liter water

6 eetl suiker

3 laurierblaadjes

2 appels

2 tenen knoflook

 

Snij de groenten in kleine stukjes en laat dit een paar uur weken met het zout in een bak water. Zorg dat de groenten net onder water staan.

Bak op een zacht vuurtje de specerijen in de olie. Voeg de bloem toe en blijf goed roeren. Voeg dan een klein beetje azijn toe en roer tot de azijn volledig is opgenomen. Voeg dan de rest van de azijn en het water toe. Laat dit een paar minuten koken. Voeg dan de in stukjes gesneden appel , laurier en de suiker toe. Laat dit ook een paar minuten meekoken. Voeg dan de uitgelekte groenten toe. Laat het geheel 15 minuten pruttelen.

Vul de schone, met sodawater gewassen jampotjes met de piccalilly. Je kunt de potjes 4 maanden bewaren in de koelkast.

 

Discussion

Comments (5)

  1. Hier nog een liefhebber. Ik eet het op een boterham met kaas, bij zo ongeveer elke stamppot, maar ook gewoon ipv mosterd bij een blokje kaas. Maar echt lekkere piccalilly is inderdaad moeilijk te vinden. Ik ga dit recept eens proberen, klinkt erg lekker.

  2. Ook ik kom steeds bedrogen uit als ik zo’n potje koop. ik heb het jaren geleden ook eens zelf gemaakt, maar was het recept kwijt. Dit lijkt me erg lekker. Dank je wel!

  3. Daar word ik helemaal blij van! Ik eet het graag maar de potten die we hier kunnen kopen zijn inderdaad niet van al te beste kwaliteit. Het is heerlijk bij bietjes, of op de kaasplank. Ik ga dit zeker zelf maken! Dank je!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *