IMG_1732“Smørrebrød betekent in het Deens gewoon “boterham”. In Denemarken is het maken van een boterham tot een ware kunst verheven.
Niet alleen Denen hebben hun Smørrebrød, in Zweden noemen wij een dergelijke boterham “Landgång” en in Italië zouden ze het misschien “Bruschetta’s” noemen. Je zou eigenlijk ook een uitsmijter (Strammer Max in het Duits) een Smørrebrød kunnen noemen.
Het belangrijkste is dat het een van lekker brood gemaakte open boterham is met mooi geschikt beleg.” (wikipedia)

IMG_1734

Mijn bezoekje aan Kopenhagen heeft me erg nieuwsgierig gemaakt naar dit smakelijke gerecht wat ook nog eens een lust voor het oog is.
Ik was met mijn dochter, die in Kopenhagen woont, naar de Torvehallerne gegaan, een waar paradijs voor foodies. Tientallen inpandige winkeltjes en barretjes met grote diversiteit op culinair gebied. In een van die shops kun je het beste Smørrebrød van Kopenhagen kopen ( Hallerne smørrebrød) In een vitrine liggen tientallen verschillende ware kunstwerkjes van mooi en rijkelijk belegde sneetjes roggebrood. Torentjes van beleg zeg maar ( haring, zalm, kaas, aardappel, uienringen, kruiden, ei, tartaar etc). Geen Hollandse zuinigheid maar echte rijkdom. Het brood is niet te vergelijken met het roggebrood wat je in de Nederlandse winkels kunt kopen maar smaakvol, grof en lichtzuur brood. Ik ben een kleine brood-eter maar als het even kan neem ik als ik in Denemarken ben zo’n brood mee naar huis voor in de vriezer zodat ik er hier ook af en toe van kan genieten.
Mijn keuze viel op de variatie met verse tartaar, gesneden uitjes, piccalily en een eierdooier in een glaasje apart erbij geserveerd geserveerd.Mijn dochter, die vegetarisch eet, koos voor de variant met plakjes gekookte aardappel, mayonaise, peper en zout en diverse bereidingen van ui. En als je het echt goed wil doen drink je er een glaasje aquavit bij.
Smaklig måltid

image-3

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *