We kunnen vast allemaal wel het beeld voor de geest halen van een grazende koe en een  dartelend lammetje in de wei én een mooie sortering biefstukken, lamsracks en vleeswaren in de koelvitrine van de slagerij. Maar het proces wat daar tussen zit is een vaag terrein waar je niet geconfronteerd wil worden: de slacht.

IMG_3546

Mijn eerste kennismaking met de slacht voert ver terug naar mijn kleuterjaren. Ik mocht logeren bij opa en oma op de boerderij waar op dat moment een koe, die opa zelf vetgemest had, geslacht werd. In een gezin met10 kinderen is nou eenmaal veel eten nodig om alle mondjes te kunnen voeden. Met een grote moestuin,stukje land met aardappelen en wat kippen en runderen waren mijn opa en oma in die tijd redelijk selfsupporting.

In een aparte ruimte bij de stal vond de slachting plaats. Ik mocht op het moment  van doden van de koe niet kijken maar toen het beest van z’n ingewanden ontdaan werd mocht ik even binnen komen. Heel voorzichtig keek ik om het hoekje, me afvragend wat ik zou gaan zien. De koe was getransformeerd van ‘n levend dier tot iets eetbaars: vlees zoals ik het ook in de winkel van de slager had gezien. Enorme hompen vlees, gedeeltelijk in karkas hingen aan grote haken aan het plafond. Opa liet me zien waar de biefstuk zat. Eigenlijk niks shockerends aan.. Het enige “trauma” wat ik er aan overgehouden heb is de schep vol met darmen die de slachter op mijn rubberlaarsjes gooide omdat hij dacht daarmee heel lollig te zijn.

 

Afgelopen maandag was ik bij een slachting op een slachthuis van Slagerij Ter Weele in Oene op de Veluwe. Niet alleen om te kijken, ik moest letterlijk de handen uit de mouwen steken en flink aan de slag. Dit in het kader van een specialisatie cursus“ grof wild” voor de jacht.

Bij binnenkomst in het slachthuis hingen 10 net geslachte runderen aan grote haken in een gekoelde ruimte. Bruut uitziende mannen, sommigen met  bloedspetters op het gezicht, liepen hun messen te slijpen. Oh my God, waar ga ik zo meteen getuige van zijn, ging er door mijn hoofd.

Binnen het hek van de slachterij stonden een aantal nietsvermoedende geiten en zuiglammeren.

Door middel van een elektrische shock waarbij de kop van het dier met een soort tang werd vastgepakt werden de beesten in no-time uitgeschakeld. Het ging zo rustig dat  het leek of het de andere dieren niet eens opviel wat er gebeurde. Daarna werd de strot doorgesneden en liet men het dier even hangen om leeg te bloeden. Wat mij opviel was de kalmte waarmee dit alles geschiedde.

De geiten en lammeren hangen zo’n 5 tot 15 minuten uit te lekken. Af en toe zie je een dood beest met z’n poot trekken door spierverkramping. Ga je toch even twijfelen of ie wel echt dood is hè. Dan worden ze op een bok, een soort metalen karretje gelegd. Nu begint het echte werk voor de jager. Je moet namelijk een dier na het schieten zo snel mogelijk ontdoen van de ingewanden om rotting en zwelling te voorkomen. Dit wordt ontweiden genoemd. Het is een uiterst precisiewerkje want je mag de darmen en de blaas niet beschadigen omdat het vlees dan bezoedeld zou raken.

IMG_3520Met een vlijmscherp mes in de hand is het toch best een apart idee om de allereerste keer door de huid van een geit te snijden en vervolgens met je handen in de nog warme buikholte te graaien op zoek te gaan naar slokdarm, milt en buikvlies.

We werden allemaal uitstekend begeleid door het uiterst ervaren personeel. Er mocht niks mis gaan. Achter het brute uiterlijk bleek een beheerste, vakkundige man te schuilen die met veel verfijning moeiteloos zijn mes door het vlees liet glijden om het werkelijk perfect uit te benen. Geen gedonder met de beesten! Ieder stukje vlees, van welk dier dan ook, hoort met evenveel aandacht en respect behandeld te worden of het nog in de wei dartelt, geslacht, gefileerd, bereid of geconsumeerd wordt.

En omdat ieder fase telt wil ik ook zélf kunnen jagen, slachten, ontwijden, fileren,vlees bereiden om vlees eten. Als antwoord op de vraag of ik dat allemaal even”leuk” vindt? Nee, maar het hoort er nou eenmaal bij als je vlees wilt eten.

Een fase overslaan zou ik als omnivoor hypocriet vinden.

 

De leerzame dag werd afgesloten met mooie wijn en charcuterie; Heerlijke gerookte zijlende, worst van hertenvlees, gedroogde beef ……Ik ben na deze dag geen vegetariër geworden.

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *